Снимка: БТА

Неизвестни лица щурмуваха батальон на вътрешните войски в град Мариупол, след като военнослужещите отказаха да преминат на тяхна страна. Това съобщи Интерфакс-Украйна, като се позова на Националната гвардия на Украйна.

Щурмът срещу поделението беше отбит от украинските военни. Активистите в сиви камуфлажни униформи и скиорски маски са използвали огнестрелно оръжие и коктейли Молотов.

Още по темата

Първоначално беше съобщено, че повече от 10 души са били ранени при атаката. Двама души са в тежко състояние, като единият от тях е служител на милицията. По данни на украински медии от страната на атакуващите е загинал един човек, но информацията не е официално потвърдена. При стрелбата са нанесени щети на околни жилищни сгради.

Малко по-късно изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че трима проруски сепаратисти са били убити в престрелка, избухнала тази нощ в град Мариупол, предаде Ройтерс. "По предварителни данни трима нападатели бяха убити, 13 ранени и 63 задържани", съобщи Аваков във Facebook.

Щурмът на военното поделение е бил извършен не от руски военнослужещи, а от местни сепаратисти, които имат базова военна подготовка и са облечени в съответната униформа без отличителни знаци. Те са били ръководени от представители на Главно разузнавателно управление на Генщаба на Русия, съобщи военният експерт Дмитрий Тимчук.

Според информация на Националната гвардия на Украйна хората отишли към поделението около 20 ч. и поставили ултиматум на командването: „Или те преминават на страната на „народа“, или след 15 минути ще започнем щурм на частта“.

Военнослужещите припомнили, че поделението е със специален режим и външни лица не могат да влизат в него, в противен случай правоохранителите  имат право да използват физически мерки, специални средства и в краен случай – оръжие. Тези обяснения не спрели тълпата и те започнали щурм на военната част.

Около 20.30 ч. пристигнали микробуси, от които слезли хора със сиви униформи и скиорски маски на лицата, предаде УНИАН.Те започнали да хвърлят бомбички и да искат да им бъде предадено оръжието, призовали да бъде арестуван началникът на военната част. В  резултат се е запалил военен камион. В отговор военните стреляли във въздуха.

Към 22 ч. от поделението започнали да стрелят срещу хората. Започнала е престрелка.

Към 22,45 ч. все още са се чували единични изстрели. По данни на 0629.com.ua към 23 ч. над Мариупол са летели два изтребителя, пише NEWSru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase