Снимка: Reuters

Парламентът на Крим прие декларация за независимост на автономната република Крим и Севастопол. Това се съобщава на сайта на парламента. Одобреният от депутатите документ ще позволи юридически да бъде оформено влизането на Кримския полуостров в състава на Русия, а също провеждането на 16 март на референдум за статута на Крим, посочва Lenta.ru.

Още по темата
Ако решението за присъединяване към Русия бъде подкрепено от жителите на Крим на референдума, Кримският полуостров може да бъде обявен за независима и суверенна държава. След това Република Крим ще се обърне към Русия с молба да бъде включена в състава на страната.

Междувременно в Русия се подготвя обсъждането на законопроект, който ще  позволи в състава на страната да бъдат приемани нови територии въз основа на проведен в тях референдум. Тази норма ще действа, ако в контролиращата територията държава няма „ефективна суверенна държавна власт, задължена да защитава своите граждани, да спазва техните права и свободи“.

Киев не признава за законна инициативата за референдум в Крим и обвини руските власти в интервенция на територията на полуострова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase