Снимка: Личен архив

Галерия "Сезони" представя от 1 до 13 февруари Симеон Кръстев и неговата живопис, вдъхновена от романтиката и историята на Париж. По време на творческия си престой там, художникът успява да запечата красотата на френските улици и атмосферата на града на любовта. Впечатленията, отразени в живописните му платна, създадени след това са колоритни, запомнящи се, подобно на плакатите му.

"Мисля си какво би се получило, завръщайки се от следването ми в Полша, да бях станал само живописец вместо плакатист - размишлява авторът. - Какъв ли творец щях да съм сега? Това са някакви мисли, които ме спохождат от време на време.

Художник показва стара любов

Не съжалявам, че 40 години правих авторски печатни плакати, с които участвах и получавах признание и удовлетворение в редица международни изложби и конкурси, както и у нас. За мен беше удоволствие да си видя произведение на улицата, на колонките за плакати.

В новият век вече се отдадох на емоцията на живописта. Е, отвреме на време правя и някой плакат и графичен дизайн. В живописта удовлетворението от работата е само мое. Обичам да се забавлявам. Поставям си различни задачи за живописване в различни стилове. Може би кураторите и специалистите ще ме обвинят в непостоянство. Такъв съм сигурно.

Напоследък съм под влияние от пребиваването ми в Сите дез арт в Париж. Имах възможността да посетя както големите музеи, така и по-отдалечени от туристическия поток места. Да видиш оригинали на световните шедьоври е неописуемо удоволствие..."

Симеон Кръстев е завършил Художествената академия в гр. Лодз, Полша през 1975 г., специалност "плакат, живопис и графичен дизайн". След завръщането си в България се включва в творческия живот.

Дългогодишен плакатист е на Софийската опера и балет, като не забравя и първата си любов – живописта. След изчезването на авторския плакат, той продължава с графичен дизайн – пощенски марки, лога, юбилейни монети, офорление на книги и учебници. С живописното си творчество гостува на галерии в България и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase