Снимка: Галерия "Ракурси"

Общ преглед
Избрани картини и скулптури на Росен Рашев – Рошпака ще бъдат подредени в галерия "Ракурси" от 12 до 26 март.

Рошпака е известен със своите „шити“ картини от естествени материали. Неговите произведения, вдъхновени от природата и детството в родния му край, от християнски и езически обичаи, са извън класическите рамки на изкуството.

Авторовите техники обхващат бод зад игла, тропоска, апликации. С тях през последните години той създава и триизмерни картини. Своята философия за това, което прави, авторът изказва по следния начин: „Искам хората да научат, че ми е слънчево на душата. И се опитвам този позитивизъм, който е около мен, да го предам и в работата си.“ Това му се удава, защото който се среща с произведенията на Рошпака или с него самия може да усети неговата радост от живота.

Росен Рашев е роден през 1970 г. във Враца. През 1989 г. завършва Художествената гимназия за изящни изкуства „Илия Петров”, София. Има 49 самостоятелни изложби в различни пространства, сред които галерия „Ата-Рай“- София, Сариев – Пловдив, Париж, 1908 и др. в София, както и в Кьолн, Братислава, Белград, Ягодина.

Има множество участия в международни пленери, организирани от Музея за наивистично и маргинално изкуство в Сърбия, в Словения и  Франция.

От 1999 г. негови творби са в постоянната експозиция в Музея за наивистично и маргинално изкуство в гр. Ягодина, Сърбия, както и в Салона на музеите в Белград. Носител е на множество награди за изкуство от различни музеи и галерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар