Снимка: Reuters

Американски експерти считат, че "Айзълуъртската Мона Лиза" не е произведение на Леонардо да Винчи, съобщи ИТАР-ТАСС.

Специалистите от САЩ са доста скептични относно "новите доказателства", които ще бъдат представени във връзка с автентичността на споменатото платно, което в продължение на 40 години се съхраняваше в сейф на швейцарска банка и се приписвашена великия майстор от Ренесанса. В четвъртък в Женева "Фондът Мона Лиза" ще огласи тезите си пред обществеността, пише БТА.

"Това не е първият подобен опит, заяви нюйоркският експерт по антиквариат и европейска живопис Дейвид Майър. Хипотезата, че "Айзълуъртската Мона Лиза" е дело на Леонардо битува още от 60-те години на миналия век. Тя бе лансирана от бившия притежател на платното - американския колекционер и милионер Хенри Пулицър. През 1964 година предприемчивият американец придобива колекцията на английския художник и познавач Хю Блейкър от неговите наследници. В нея той най-много бил заинтересуван от картината "Айзълуъртската Мона Лиза".

През 1966 година Пулицър публикува книгата "Къде се намира Мона Лиза!". В нея той твърди, че "Айзълуъртската Мона Лиза" всъщност е незавършен ранен портрет на загадъчната Джоконда. Излизането на бестселъра бе съпроводено с редица публикации в американския и световния печат за "сензационното откритие".

Тогава, както и сега, се изтъкваха аргументи за нейната автентичност, но те не бяха подкрепени от становищата на експертите. Мнозина от тях привидяха в "сензацията" на Пулицър опит да се привлече вниманието на потенциалните купувачи към притежаваната от него творба. Намерението на милионера било покрай вдигнатия шум да я продаде на много висока цена на антикварния пазар.

Но през последните 50 години експертизите на художествените произведения претърпяха революционни изменения. Появиха се лазерни и компютърни технологии, позволяващи да се установи с голяма прецизност авторството на старинни и малко известни дотогава платна. В последните години бяха определени възрастта и авторите на стотици картини от периода на европейското Средновековие и от епохата на Ренесанса. Десетки от тях се оказаха дело на велики майстори и те се съхраняват в най-големите и престижни музеи на света.

"Може пък да се случи чудо и "Фондът Мона Лиза" да успее да докаже авторството на Леонардо, изтъква Дейвид Майър. Това наистина ще бъде сензация, сравнима с откриването на легендарната Троя от Хайнрих Шлиман

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase