През 2010 се навършват 70 години от рождението на един от знаковите автори в съвременната ни пластична култура – Стефан Марков (1940–2000).

По този повод в столичната галерия “Райко Алексиев” на 17 декември от 18,00 часа се открива негова ретроспективна изложба.

Неуморен пътешественик в необятните пространства на изкуството, Стефан Марков смело изследва дълбините на графиката, живописта, акварела, илюстрацията, както в класическите им, така и в експерименталните им превъплъщения.

Неговите последни рисунки/обекти, изработени върху ръчно излята от автора хартия, са толкова мощни, впечатляващи и живи, че ни лишават от мимолетното усещане за изминалите без Стефан Марков 10 години.

Белязана от интереса към непреходното и порива за приемственост, настоящата експозиция отразява смисловите връзки и противопоставяния между експеримента и традицията в съвременната българска визуална култура.

Картините са пълни с ярки образи – движение на вода и въздух, крясък на чайка, ръждиви рибарски такъми, пясък, раковини, свързващи художника с родния му Бургас.

Още през 1972 година, скоро след завършване на Художествената академия в София, специалност графика (1967), Стефан Марков получава първата си награда от национална изложба. Списъкът оттам нататък е дълъг и включва престижни отличия у нас и в чужбина.

Няколко галерии поддържат постоянни контакти с него и му организират самостоятелни изложби: “Хитсучи” в Нигата , Япония, “Норд-Ест” в Париж и Овер-сюр-Оаз, Франция, Софийската галерия “Ирида”.

Произведенията му са показвани в Австрия, Германия, САЩ, Русия, Финландия, Швейцария, Португалия.

Възприеман от колегите си и ценителите на изобразителното изкуство предимно като график и илюстратор, в последните десет години от живота си той разкрива далеч по-широка и разностранна гама от пластични качества.

Сред областите, в които експериментира, са акварелът, живописта, смесената техника на ръчно приготвената от него уникална хартия.

Картини от този период ще видят посетителите на настоящата изложба.

Тя ще продължи до 20 януари 2011.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase