Лингвистичната Асоциация на Малайзия предложи да бъде забранена продажбата на филмите и книгите за Хари Потър, предаде РИА Новости.

Според малайзийските филолози, романите на английската писателка Джоан Роулинг са скрита реклама на наркотици и противоречат на училищния курс по естествени науки.

„Бидейки патриот, аз не мога да не изкажа опасенията си във връзка с публикуването на седмата книга за приключенията на Хари Потър. Смятам, че произведенията на Роулинг носят заплаха за безопасността на нашата държава“ - заяви в събота президентът на Асоцияцията Амби Мохан.

По думите му, скрита пропаганда на наркотици се съдържа в самото име на главния герой на романите на Роулинг.

„Като филолог, на мен ми е известно едно от значенията на английската дума "pot" (от фамилията Potter) – на сленга на наркодилърите това означава марихуана. Освен това, способността да летиш и да изчезваш във въздуха е присъща именно на наркоманите, които проектират усещанията си върху реалния свят“ - каза Амби Мохан.

Той добави също, че малайзийските младежи, които са абсолютното мнозинство сред почитателите на малкия вълшебник, се сблъскват с противоречия между събитията във филма и учебния курс по физика. Това, според Мохан, може да доведе до неправилно възприемане на природните явления.

Той призовава към предприемането на жестоки мерки по недопускане разпространението на седмата книга „Хари Потър и нечистокръвния принц“, защото, по думите му, по-нататъшното популяризиране на нееднозначно възприемания образ е способно да нанесе съществени вреди както на системата на началното и средното образование, така и на безопасността на държавата като цяло.

Това вече е второто изявление на авторитети в научните кръгове на Малайзийската организация по повод влиянието на масовата култура върху общественото съзнание. В началото на май директорът на малайзийските филолози разкритикува едно друго популярно произведение - „Шифърът на Леонардо“, което, по думите му, е „квинтесенция на мракобесието и невежеството“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase