Снимка: БГНЕС

Ресорът, отреден за Екатерина Захариева, е доста перспективен. Стартъпи, проучвания, иновации – изключително актуален ресор и в Европейския съюз, и в България.

Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

"Аз съм убеден, че ресорът се определя от еврокомисаря, а не обратното и в този смисъл мисля, че г-жа Захариева ще докаже и този път възможностите“, отбеляза Главчев и пожелава успех в изслушването ѝ пред Европейския парламент.

В този ред на мисли, премиерът отбеляза, че днес кабинетът ще приеме отпускането на 7 милиона лева по програми на Министерство на образованието и науката – 6 млн., от които са по програмата за съвременна, сигурна и достъпна образователна среда. „Ще бъдат оборудвани класни стаи в 382 населени места в различни общински училища“, каза той.

Относно подготовката на предсрочните парламентарни избори през октомври, премиерът Главчев съобщи, че в петък предстои удостоверяване на машините за гласуване.

Пак по традиция удостоверяването на машините ще бъде публично и прозрачно, за да покажем отново нашите намерения да изпълним всичките си задължения, каза Главчев.

Той припомни, че в понеделник шестимата министри от кабинета, начело с Росен Карадимов, които имат роля в организирането на вота, проведоха среща с Централна избирателна комисия за подобряване на изборния процес.

"Трябва да изпълним добре нашата роля, както на предишните избори, та даже и по-добре", допълни Главчев.

Димитър Главчев коментира водното бедствие в Европа и заяви, че е проведен дебат за превантивни действия.

"Решихме да изпратим писма на областните управители и те да проверят каква е готовността за посрещане на такива бедствия в страната ни. От каквото има нужда, ще бъде направено", каза Главчев и отбеляза, че макар циклонът „Борис“ да е подминал България, не можем да разчита на милостта на природата.

"Очевидно, че и тук ще се повиши нивото на река Дунав", добави още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase