Снимка: БГНЕС

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че до края на другата седмица всички машини за вота на 9 юни ще бъдат удостоверени. Мундров допълни, че машините са пристигнали на 11 май. Министърът допълни, че ДАНС изцяло присъства в процеса по удостоверяване, който е започнал на 13 май.

Към момента е завършен на около 50%.

"На 2 май методиката бе публикувана за публично обсъждане, а на 9 май са приети всички предложения. Разликата от старата методика е в публичността - на официално събитие изтеглихме номерата на машините, които ще минат процеса по удостоверяване”, добави министърът пред БНТ.

Мундров каза, че "Информационно обслужване" не участва в процеса, той се извършва от експерти на МЕУ, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Следващата стъпка е процесът по доверено изграждане, който се извършва от ЦИК. Чак тогава всички машини ще бъдат разпратени по избирателните секции.

Валентин Мундров допълни, че увереността на гражданите в машинното гласуване е висока.

Дали ще има хакарски атаки? По думите на миистъра те са “новото нормално”, но са взети необходимите мерки за защита и да няма изтичане на данни. Зад повечето от атаките стоят спонсорирани групи от чуждестранни държави извън ЕС, обясни министърът.

Една от най-честите атаки продължава да е DDoS - блокиране на достъп до определен сайт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase