Снимка БГНЕС

Екзотични коалиции започнаха да се оформят за регистрацията на предстоящите избори 2 в 1 – за Народно събрание и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни.

Днес документите си в Централната избирателна комисия (ЦИК) подаде коалицията "Граждански блок", която се оглавява от бившия главен прокурор Иван Гешев.

Тъй като "Граждански блок" е неправителствено сдружение и като такова не може да се регистрира за избори, Гешев участва във вота с регистрацията на "Партия на българските жени". Тя се оглавява от Весела Драганова и през 2001 г., заедно с движеие "Оборище", предостави регистрацията си на Симеон Сакскобургготски, за да може да участва в парламентарните избори тогава, които той спечели и след това оглави правителство, пише "Сега".

В това правителство "Партия на българските жени" и "Оборище" бяха мандатоносители. А сега формацията на Драганова ще работи заедно с бившия шеф на държавното обвинение, когото придружи днес в ЦИК. Там Гешев се закани преди медиите, че ще се бори с "плутократичния модел" в държавата, за който заговори след като ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС го свалиха от поста му.

За участие във вота се регистрира и коалиция "Център", която носи името на едноименното движение, основано неотдавна от бизнесмена Васил Божков. Той живя няколко години в Дубай, след като прокуратурата му предяви редица обвинения, а след завръщането му в страната се озова в ареста.

Това не възпря Божков да рестартира политическата си кариера - той неведнъж се явяваше на избори в миналото, включително със собствена партия - "Българско лято", която обаче попадна заедно с него в списъка на санкционираните по американския закон "Магнитски" лица и организации.

Сега избра да основе движение, като за свои врагове обяви "Бойко и Шиши", както назова пред поддръжниците си Бойко Борисов и Делян Пеевски. За да се включи в изборите, Божков използва регистрацията на две партии - "Свобода" и "Българска земеделска партия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase