Основната победа е за хората, които излязоха да гласуват. Така показахме, че имаме гражданско чувство, подкрепихме онези, които смятахме за достойни и избрахме местните органи на властта, които са най-стабилното нещо в България през последните години. Това заяви бившият председател на Народното събрание и бивш депутат от НДСВ доц. Борислав Великов в студиото на "Денят ON AIR".

Според бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев Ваня Григорова застана пред софиянци с ясни идеи и привлече към левите идеи не малка част от гражданите на София, благодарение на решителността си.

"Ниската избирателна активност показва липса на доверие. Ако приемем, че Ваня Григорова е била добро попадение за лявото, Васил Терзиев може да е успешен бизнесмен, но като политик тепърва ще се учи. Надявам се, че той ще ползва от опита на проф. Вили Лилков. Ще трябва да формира мнозинства, там Вили Лилков е силен - когато има добра кауза, той може да обедини няколко политически сили", коментира доц. Великов.

"Понякога в името на управлението се правят всякакви компромиси. Той беше по-добрият десен кандидат от Хекимян. Успяха да спечелят с малка разлика отново София. Активността беше много ниска. Това беше един сериозен удар върху политическата система на България", заяви Мутафчиев.

Според него коалицията е нещо, с което може да се покаже на гражданите склонност към компромиси.

"Трябва да се търси обединение", категоричен е Мутафчиев.

"Пеевски през последните 20 години се разви до един от първите политици в държавата. След като г-н Доган ще поеме временно управлението на ДПС, при тези добри резултати ще бъдат допълнителна упора при "сглобката", коментира доц. Великов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase