Снимка: БГНЕС

В свое решение Административният съд в Бургас е обявил избора на кмет на созополското село Зидарово от 29 октомври за недействителен. Това съобщава БТА, като се позовава на информация на председателя на Общинската избирателна комисия (ОИК) в крайморската община Виржиния Хайк.

До окончателното касиране на изборите в селото може да се стигне след изтичането на 7-дневния срок, в който решението на бургаските магистрати може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

При неговото потвърждаване, вотът ще бъде касиран, а Централната избирателна комисия ще трябва да насрочи дата за провеждането на нови избори в Зидарово.

Изборите за кмет в селото спечели Христо Бардуков, който получи 50,43 % подкрепа или 290 гласа. Той бе издигнат от „БСП за България“, а опонентът му Стойчо Петков от ГЕРБ получи с 10 гласа по-малко.

Дни след вота Петков внесе искане за касиране на вота пред Административния съд в Бургас, а бюлетините бяха преброени от съдия отново в присъствието на членове на Общинската избирателна комисия в Созопол и журналисти.

Пред БТА Христо Бардуков обяви, че ще обжалва решението на бургаския съд пред ВАС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase