Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кандидатът на "Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)" Васил Терзиев и Ваня Григорова от Местна коалиция „БСП за България” отиват на балотаж в София. Това показват данните на ЦИК при обработени 100% от протоколите.

За Терзиев са гласували 119 121 души, с което той събира 31.80%  от подкрепата на гласоподавателите. Зад номинацията на Григорова са застанали 80 875 избиратели, или 21.59% от отишлите до урните.

Вторият тур на изборите за кмет ще се проведе в неделя – 5 ноември.

Още по темата
Преднината на Васил Терзиев от над 10% изглежда солидна и мнозина нямат никакво съмнение в неговия успех. Но все пак: Мисията невъзможна ли е кметският стол за Григорова?

Както по-горе показват данните, разликата между двамата кандидати на първия тур е малко под 40 000 гласа, които на фона на населението на София никак не изглеждат много. Не е трудно да се предположи, че дори скок на избирателната активност на втория тур с 10-тина процента може да е достатъчна за сериозно разместване на картите в посока на единия или другия кандидат.

Григорова има да наваксва. Откъде може да дойде подкрепата?

Разбира се, най-голямото й оръжие може да бъдат точно негласувалите, които отново са мнозинство. Скандалът с машинното гласуване, който се разигра буквално ден-два преди вота, до голяма степен мотивира в пълна степен електората на ПП-ДБ, който излезе решен да гласува, за да търси справедливост. Истината е обаче, че случилото се и отказа потенциални и без това разколебани гласоподаватели, които в крайна сметка се отказаха от правото си да упражнят своя вот, разочаровани от политическата система за пореден път. След като тези хора не са намерили мотивация да се включат в очакваната свирепа битка между ГЕРБ и ПП-ДБ за София, очевидно по-голямата част от тях не са потенциални гласоподаватели на Васил Терзиев. Затова вероятно именно в по-голямата част от тези нереализирани гласове може да се насочи Григорова, в опит да ги спечели.

Но практиката показва – обикновено на втория тур избирателната активност е по-ниска. Така че вероятността по-голяма избирателна активност да обърне вота изглежда по-скоро пожелателна за Григорова, отколкото съвсем реална предпоставка. Така за нея по-скоро остава да търси подкрепата на тези, които гласуваха на първи тур за някой от останалите кандидати.

Чии избиратели могат да застанат зад Григорова?

Без значение какво ще призоват партийните централи, гласоподавателите на трима кандидати изглеждат по-близо до активната синдикалистка в борбата за кметския стол, отколкото до Васил Терзиев. Четвъртият на първи тур Деян Николов събра 29 052 гласа, кандидатът на ИТН Ивайло Вълчев - 11 861, a независимият Радостин Василев - 9 450. Партиите на първите двама са твърди противници на сглобката на национално ниво, а независимият в парламента Радостин Василев напусна със страшен скандал ПП и оттогава също е яростен противник на кабинета. Тримата събраха на първия тур общо към 50 000 гласа, въпросът е колко от тези хора ще намерят мотивация да гласуват и на втория тур, след като техните кандидати няма да бъдат в избора. Разбира се, тук ще бъде доста важна и позицията на ръководството на "Възраждане" за балотажа в София, защото повечето избиратели на тази формация са свикнали плътно да следват съветите на Костадинов.

Избирателите на Вили Лилков също никак не са малко в битката - 21 326, но как ще се разпределят на балотажа е пълна загадка. Потенциално това са хора по-близки до Васил Терзиев като кандидат на ПП-ДБ, но повечето от тях вероятно трудно ще се примерят с миналото на фамилията му и връзките й с Държавна сигурност. В техните очи на балотажа от едната страна стои БСП, а от другата – свързаната с комунизма ДС. Сложна дилема в очите на тези избиратели, при която доста от тях вероятно просто няма да подкрепят нито един от двамата кандидати.

И разбира се тук идва и най-важния въпрос – кого ще подкрепят избирателите на ГЕРБ след краха на техния кандидат Антон Хекимян. Общо 66 792 гласа са подкрепили журналиста, който шокиращо напусна шефския пост в bTV, за да се хвърли в политиката. Със сигурност пред Борисов вариант открито да подкрепи Ваня Григорова за кмет на София не съществува. Въпросът тук е дали ГЕРБ ще изрази открита подкрепа за Васил Терзиев (за която Борисов намекна преди първия тур) само и само София да не стане „червена“, или деликатно ще си замълчи и ще остави избирателите си да гласуват „по съвест“.

Ако направи първото – новият кмет на София на практика ще бъде ясен. Но пък по този начин ще бъде даден и „лош“ сигнал на избирателите в Пловдив и Варна преди балотажа във втория и третия по големина градове, където ГЕРБ и ПП-ДБ със сигурност ще влязат в тежка битка, каквато в София отсъстваше. Но ако не подкрепи открито Терзиев в София, ситуацията с балотажа в София може да претърпи интересен обрат.

А как ще действа избирателят на ГЕРБ?

Любопитен момент е, че на почти всички места в столицата ГЕРБ и ПП-ДБ влизат в открита битка на балотажа при районните кметове. В този случай звучи повече от ясно, че избирателите на ГЕРБ ще подкрепят кандидата на партията си в своя район – т.е. ще гласуват против ПП-ДБ. Но ако гласуват за Васил Терзиев за кмет на балотажа те попадат в един шизофреничен избор, при който с едната бюлетина гласуват против ПП-ДБ, а с другата подкрепят ПП-ДБ. Въпросът е колко от тях ще го направят? И ще си позволи ли Бойко Борисов да вкара своите симпатизанти в столицата именно в такава комико-трагична ситуация?

Така че въпреки 10-те процента преднина за Терзиев, битката в София в никакъв случай не е решена, макар на пръв поглед да отстъпва по интрига на битката за Варна. Остава да видим какво ще се случи в оставащите почти 4 дни до балотажа. И разбира се – в неделя всеки да гласува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase