Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Бомбените сигнали от последната седмица разколебават част от хората да отидат да гласуват в неделя. Това заяви пред БНР Елена Дариева от социологическа агенция "Насока". По думите й хората се притесняват и не се чувстват достатъчно спокойни.

"Въпреки че МВР прави всичко възможно да каже, че ще осигури безопасност на този процес, като че ли гласът му остава "глас в пустиня", коментира тя.

Преди да започнат сигналите за бомби очаквахме дял от около 2,7 млн. души да излязат да гласуват на 2 април, посочи Дариева и добави, че това е малко повече от най-ниския негативен рекорд по избирателна активност, който имахме миналата есен. Очакванията на агенцията са били връщането на хартиения вот да привлече още 100 хил. избиратели към урните.

Социологът отчете, че се наблюдава паритет на върха – много малка разлика между първите двама.

По думите й не е малък делът на колебаещите се избиратели. Между 7 и 14 пункта пък е делът на "стихийните избиратели", които избират за кого ще гласуват в последния момент, отбеляза тя. Според нея този дял може да преобърне нещата на фона на ниската избирателна активност.

Сериозна е и неяснотата за третото място, каза още Елена Дариева.

Социологическата грешка позволява дялове на формациите около 4-те процента да пулсират, коментира тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase