Снимка: Reuters

"Реформаторите вече трябва да решат дали ще се включат в бъдещото управление. Не може нещата да останат в това неясно положение", призова в интервю за "24 часа" лидерът на ЕНП Жозеф Дол.

Дол препоръча да не се фиксира по-кратък мандат на кабинета. Според него е добре да се действа стъпка по стъпка - най-напред да се осигури яснота за първите 2 години от мандата с разписана от всички парламентарна подкрепа по 4, 5 или 6 приоритета. Дол определи правосъдието, правовата държава, европейските въпроси за теми, около които може да се постигне някакво съгласие.

Жозеф Дол определи предварителното фиксиране на живота на правителството като неправилно. По думите му, ако се определи такъв период за работа, то автоматично ще започне битката за следващите избори.

Мнението на Дол е, че в България е много рано за коалиция на десни и леви.

Лидерът на ЕНП коментира написаното от лидера на ДСБ Радан Кънев в профила му във Facebook. Според Кънев Дол указва натиск за съставяне на дясно правителство с широка парламентарна подкрепа. По думите на Дол това, което той е направил, е да обясни каква е отговорността на център-дясницата в България в момента.

„Ако утре се сблъскаме със сериозен проблем в България, трябва да знаем кой е отговорен за това. Само това казах”, допълни той и подчерта, че решението за участие или не е тяхно.

Дол обясни, че посещението му в България е планирано отдавна и не е знаел какво ще се случи, когато пристигне. „Аз исках да дойда в последния ден на предизборната кампания, тогава отложихме визитата ми заради националния траур в България”, поясни той. „Аз искам да ви успокоя - в никакъв случай не съм дошъл тук, за да ви казвам, че господин или госпожа еди-коя си трябва да е някакъв министър”, подчерта той.

Въпреки това обаче Дол заяви, че е тук, за да спомогне съставянето на правителството. „Предвид всичко, което се случва - в Сирия, в Турция, имаме нужда от стабилно правителство в България”, допълни Дол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase