Снимка: архив БТА

Кметовете на Кюстендил и на Дупница изпратиха писмо до лидера на ДПС Лютви Местан с покана за среща, на която да обсъдят депутатския мандат на движението в областта. Заради преразпределението на гласовете след изборите на 5 октомври се оказа, че ДПС за първи път ще има народен представител в Кюстендилско. Това ще е Александър Методиев избран за депутат с 864 гласа.

Още по темата
Изборът на Методиев, който е от известен ром от Самоков, прочул се с прякора си Бат Сали, предизвика серия улични протести в Кюстендил и Дупница. Хората на площада бяха подкрепени и от кметовете на двете общини. По време на бунтовете протестиращите поискаха Бат Сали да бъде оттеглен и започнаха подписка за това. От ЦИК обаче обясниха, че няма как това да стане, тъй като разпределението на мандатите е записано в Изобрния кодекс.

В разгара на недоволството от ДПС обявиха, че по същия начин, чрез разпределението на гласове, и „Атака“, и АБВ са получили допълнителни мандати и попитаха защо няма протести срещу двете формации.

„Уверени сме, че като лидер на политическа партия „Движение за права и свободи“ и като български гражданин няма да останете безучастен към възникналия проблем, предвид и широкия му обществен отзвук”, се казва в поканата, пратена днес до Местан от кметовете на Кюстендил и Дупница. Те канят лидера на ДПС в сряда в 11 часа в общината в Кюстендил.

В писмото си те съобщават, че двете общини са събрали над 20 хиляди подписа срещу мандата на ДПС в областта. „Обществеността настоява да бъде променено разпределението на мандатите или движението да оттегли от парламента представителите си в листата за 10-и Многомандатен избирателен район“, се казва още в поканата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase