Снимка: Булфото, архив

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не знае как се дели власт и еднолично взима решенията и в партията си, убеден е социологът от „Медиана“ Кольо Колев.

Още по темата
Според него обаче, въпреки че от икономически и социална гледна точка е много лош вариант да има отново предсрочни изори, той може и да реши това да се случи.

„Решението дали да има предсрочни избори не идва от „съвета на старейшините” на ГЕРБ, а в главата на един човек - Бойко Борисов. Той смята властта за абсолютна и безразделна. Не става дума за диалог  или споделяне на отговорност”, допълни Кольо Колев.

Неговата оценка за  преговорите на ГЕРБ с останалите парламентарно представени политически сили е, че се правят, за да се демонстрира т. нар. национална отговорност.

„Сега те играят -  ще се видим и с БСП, и ДПС, и „Атака“ дори“, аргументира се той.

„Оттук Борисов има два хода - или да направи, или да не направи правителство. Ако направи, ще има тежки последици, защото ще има компромис на споделена власт, нещо което той не умее. Алтернативата е да не направи и да прехвърли отговорността на другите”, каза Колев.

Според него обаче не е верен анализът на Института за дясна политика, че нестабилно управление е по-страшно от предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase