Снимка: Алфа Рисърч

Голямата интрига на изборите ще е дали партиите, които са около 4-процентната бариера, ще влязат в парламента. Това анализират социолозите от „Алфа рисърч“ в последното си социологическо проучване. То е правено между 28 и 30 септември със собствени средства.

Още по темата
Според данните около границата за влизане в парламента са Патриотичният фронт, АБВ и „Атака“. Като сигурни участници в следващото Народно събрание „Алфа рисърч“ определя ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и ББЦ.

Данните от проучването запазват съотношението между основните играчи. ГЕРБ вече водят значително пред БСП с около 15%. Според изследването партията на Борисов ще вземе 34,1%  а БСП 19,1% . Анализът на социолозите показва, че ГЕРБ не увеличават подкрепата си, но при БСП се забелязва лек спад. Червената партия запазва подкрепата на традиционните си по-възрастни избиратели, но част от средното и по-младото поколение се преориентира към АБВ на Първанов и Движение 21 на Татяна Дончева, смятат от „Алфа Рисърч“.

ДПС запазват третата си позиция с около 12 процента. Резултатът им обаче може да нарасне заради вота от чужбина, който социолозите не проучват.

Реформаторският блок и „България без цензура“ делят равен резултат от по 6 на сто, показват данните на агенцията. Според анализа на „Алфа Рисърч“ Реформаторите са влезли със силен старт в кампанията, но не са успели да го трансформират в по-силна вълна. ББЦ пък се връщали в играта след спада в подкрепата за тях след евровота.

Колко и кои ще са другите партии, които ще минат 4-процентната бариера, е трудно да се прогнозира, защото разликите между тях са в границите на статистическата грешка, се казва в проучването. Според данните и Патриотичен фронт, и Атака, и АБВ бележат забележим ръст в хода на кампанията и са близо до прага за влизане в парламента.

Най-близо до успеха е Патриотичният фронт, който в момента мобилизира 4,5%. Седмица преди вота “Атака“ и АБВ остават с малко под 4-процентната бариера. При тях обаче се отчита тенденция към ръст. „Вотът и за двете формации е неустойчив  и се влияе от ситуацията и региона, поради което шансовете им за влизане в парламента се оценяват като по-слаби, но не и изключени“, анализират от „Алфа Рисърч“.

Според социолозите при такова разпределение на подкрепата ГЕРБ би имал около 98-100 депутати, БСП – 53-55, ДПС – 44-46, РБ и ББЦ – по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, Патриотичният фронт – 12 народни представители.

Според данните на социолозите на вота в неделя ще гласуват между 3,2 и 3,3 млн. души, което ще е по-малко от избирателите в предсрочния вот през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase