Снимка: БТА

Премиерът Георги Близнашки обяви за много важно осигуряването на спокойствие в навечерието на изборите. „Защото всички български граждани, където и да се намират по света, имат право да упражнят своето право на глас“, каза той, цитиран от БТА. Близнашки увери, че ще направи и всичко възможно да не се допуснат злоупотреби с това право, както и с гласуването на две места.

Той направи коментара си, след като участва в откриването на новата учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той беше направен няколко часа след като ББЦ блокира границата с Турция, за да предотврати идването на турски граждани за вота у нас.

Премиерът обясни, че като цяло обстановката в страната е нормална. Той припомни, че за първи път са създадени изключително много изборни секции зад граница.

Повече са секциите в Турция, но и в редица други страни в Западна Европа, каза Близнашки. За него дори било по-важно, че броят на секциите в Европа расте, защото това означавало, че хората се самоорганизират.

Близнашки съобщи, че за първи път във Великобритания, Испания и Италия ще има над 30 изборни секции, а в Германия – 19.

Премиерът отново призова българите да излязат и да упражнят своето право на глас в деня на изборите. „И тогава всички онези негативни явления, за които говорим така настървено през последните години - като купуване на гласове и злоупотреби, ще загубят своя смисъл", каза още той.

Министър-председателят се застъпи за повишаването на цената на тока. "Трябва да се излезе от тази дупка, в която сме попаднали, и едно плавно нарастване на цените на тока е неизбежно", каза Близнашки. Той се застъпи това да стане с консенсус и заедно с компенсаторни мерки за социалнослабите  граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase