Реформаторският блок открива кампанията си. Снимка БТА

Не всички партийни ръководства са смели, колкото избирателите си, смята Радан Кънев, а според Божидар Лукарски не е постигнат консенсус по правилата за избор на председател на РБ. Така лидерите на ДСБ и на СДС коментираха пред журналисти защо предварително планираният за днес избор на общ лидер на Реформаторския блок /РБ/, който трябваше да стане на конгрес на обединението, в крайна сметка се отложи и събитието се трансформира единствено в официален старт на предизборната кампания на Блока.

Още по темата
По предложение на "Движение България на гражданите" и на СДС следващата дата за конгрес е емблематичният 10 ноември.

Според Кънев избирателят на 5 октомври ще реши за победата и бъдещето на Блока. Така той отговори на въпрос дали няма опасност съюзът на партиите от РБ да се разпадне. „В крайна сметка победата на Реформаторския блок е над всички. Никакви лични амбиции нямат значение", убеден е той. 

Блокът няма да предаде избирателите си, заяви лидерът на ДСБ, който преди да си направи отвод пред участниците в откриването на кампанията, беше един от двамата основни претенденти да оглавят Блока. Другият е председателят на СДС Божидар Лукарски.

Кънев припомни, че политиката на реформаторите за коалиция е заложена в предизборната декларация. По думите му е нужен кратък мандат за управление, ясна реформа в управлението, край на партийните назначения, избори за Велико Народно събрание, за да се изрежат язвите в прокуратурата, правителство с нови лица начело.

Дали реформаторите ще влязат в правителство с ГЕРБ, избирателите ще решат на 5 октомври, обяви на свой лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Той отрече "сините" и хората на Меглена Кунева в последния момент днес да са се отказали да се състои конгрес и обясни, че причината сега да не бъде гласувано за председател на Блока, е липсата на консенсус по правилата за избора му.

Освен това, коментира той, няма да предизвикаме "сбивания на партийните ни ядра, независимо кой би победил при избора на председател на Блока". Абсолютно твърди сме и постигнахме разбирателство с колегите да направим този избор, когато сме по-подготвени с правилата, кворумите и електоралният баланс няма да бъде нарушен, заяви Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

Днес на откриването на предизборната кампания в столицата присъстваха лидерите на политическите сили Радан Кънев /ДСБ/, Меглена Кунева /ДБГ/, Борислав Лукарски /СДС/, Корман Исмаилов /НПСД/, Николай Ненчев /БЗНС/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase