Йордан Бакалов. Снимка БТА

МВР е засякло повече от десет кандидати за депутати от големите партии в опит да купят преференциален вот. Това каза служебният вътрешен министър Йордан Бакалов пред bTV.

Пред журналисти по време на професионалния празник на пожарникарите пред паметника на Незнайния войн в столицата днес Бакалов допълни, че това са хора на по-задни позиции, които се опитват да крадат преференциален вот, за да спечелят гласове на изборите и да се преместят на по-предни позиции.

Още по темата
"Прави се „кастинг” на хора, които да извършват купуването на гласове”, подчерта той.

Той поясни, че МВР работи по сигнали за новата схема, като допълни, че не е малък и броят на сигналите за купуване
 на гласове.

Около 1000 души са тези, които МВР ще наблюдава като потенциален контингент, който може да търгува с гласове. Голяма част от тях са с криминални досиета. Предизвикателство обаче остава дали ще бъдат събрани  достатъчно доказателства за осъдителни присъди, допълни министърът.

Според вътрешния министър проблемът е в Изборния кодекс, тъй като се дава възможност кандидатите за законотворци да играят с пари, а не с политики. „На тези избори, така както е приет Законът от Народното събрание, първите са доста по-бетонирани, но не е невъзможно да бъдат изместени ”, смята той.

Пред bTV той коментира и системата за реагиране при кризи. Според него трябва да се работи по превенция на катаклизмите. Служебният кабинет е изпратил писмо до ЕК да се направи оценка на системата ни за реагиране при кризи.

Министърът не пропусна и Закона за МВР, според който политическият ръководител не може да извършва кадрови промени в професионалното ръководство без съгласието на главния секретар.

Попитан как работи с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който бе назначен от предишния кабинет, Бакалов отговори: "По закон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase