Снимка: bgonair.bg

До 30 март ще бъдат обявени мандатите на всяка от партиите, които намериха място в парламента. Най-късно на 2 април ЦИК трябва да обяви официално и имената на народните представители.

Това стана ясно от думите на говорителя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Тя обяви още, че 1 307 000 избиратели са отбелязали преференция в бюлетините си. Според нея объркванията са в много малко случаи, а гласоподавателите избират конкретни кандидати.

"Приемането на протоколите върви бързо. 29 комисии вече предадоха, а днес до обяд се очаква още две да го направят. Извършва се повторно въвеждане на данните от преброителя. ЦИК прави анализ, където има несъответствие, и след това ще обяви официално окончателните резултати", обясни Камелия Нейкова.

Говорителят на ЦИК отбеляза, че партия "Възраждане" ще получи партийна субсидия, тъй като е събрала малко над 1% и не е коалиция. Коалициите имат право на субсидия, само ако имат избрани народни представители.

При 100% обработени протоколи ГЕРБ е победител в изборите с над 32% , за "БСП за България" са гласували 27,2%. За Патриотите и ДПС своя вот са дали близо по 9% от избирателите. "Воля" на Веселин Марешки събира 4,15% от гласувалите.

Под чертата остават ДОСТ, Реформаторският блок, Нова република, "Да, България" и "АБВ-Движение 21". Квадратчето "Не подкрепям никого" са отбелязали малко над 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase