Снимка: архив Булфото

Фирмата, която в последния момент поиска да участва в поръчката за машинното гласуване, има опит. ЦИК обаче тепърва ще проверява дали тя ще може да се справи навреме със задачата, обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев пред Bulgaria ON AIR.

"Лирекс" подаде документи малко преди да изтече крайният срок вчера.

Още по темата

Андреев обясни, че в самата процедура по кандидатстване има запитване с какъв опит са фирмите, желаещи да вземат участие в поръчката и с това отговори на появилите се съмнения дали фирмата-изпълнител има достатъчно такъв.

Професор Михаил Константинов също обясни в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев, че "Лирекс" има "известен опит".

"Аз съм работил с тях при експериментален процес, когато за първи път се прави машинно гласуване и те си свършиха работата. Чух, че фирмата твърди, че може да се справи с поръчката, която е голяма и трудна", каза професорът.

Александър Андреев представи пред Bulgaria ON AIR как ще изглеждат бюлетините, с които ще се гласува на изборите на 26 март.

"Партиите най-много се страхуват какъв ще бъде резултатът от преференциалния избор, да не би някой да им размести къщичката", коментира проф. Константинов.

Експертът по изборни системи смята, че квадратчето "Не гласувам за никого" е само шум в системата и няма никакъв смисъл от него. Той каза, че то трябва да бъде премахнато на следващите избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase