Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Мажоритарната избирателна система ще бъде драматична единствено за преплетените олигархични политико-икономически елити, които в момента управляват тази държава, заяви социологът Мира Радева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Аз съм радетел на мажоритарния избор. Хората не знаят всички рисковете на мажоритарната система, но тези на пропорционалната вече ги изпитаха на гърба си 27 години. С промяна на избирателния модел хората искат по-добро управление", заяви още Радева.

Според политолога Антоний Тодоров бързането по темата в момента е контрапродуктивно.

"Ако гражданите наистина искат по-добро управление, кой гарантира, че тази промяна в изборното законодателствоще доведе до такова?", попита още той.

Политологът подчерта, че кампания за разясняване не е имало, защото "референдумът беше на същата дата, както президентските избори, които потиснаха тази кампания".

"Дават ни за пример Франция - мажоритарна система с два тура, Великобритания - с един тур и САЩ, защото това е англосаксонската система, както и Канада. Но за Европа пропускат да добавят, че тази мажоритарна система се използва в Беларус, Азербайджан, Македония", настоя Тодоров в ефир.

"Мажоритарната система е силно партийна. Защо даваме за пример тези страни? Първо, защото нашите деца отиват там, а не техните деца идват тук. Просто тези страни имат добро управление", посочи Радева.

Според Антоний Тодоров изборите са стигнали до един лимит, от който "не можем да извлечем кой знае колко много повече".

"Нашата избирателна система има много недъзи. Тя трябва да бъде променена, но не бива да бъде променена спешно и бързо", настоя той.

"Народът се е произнесъл. Аз съм изключително огорчена. Този елит не заслужава народа си. Тоталитарната система не е разградена, тя е в умовете ни, а елитът ни я обслужва", заключи Мира Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase