Снимка: БГНЕС

Словашкият премиер Роберт Фицо, срещу когото вчера бе извършено покушение, е предсказал преди месец, че в страната е възможен политически терор срещу членове на правителството, съобщиха чешки медии. От миналата есен той оглавява правителство на националистична популистка коалиция, и не крие, че е вдъхновен от унгарския си колега Виктор Орбан.

На 10 април той публикува в профила си във Facebook изявление, в което обвинява опизицията и лоялните й медии, че разпалват ненавист срещу властта.

"Правителствените политици ругаят неприлично на улиците, и само чакам кога това разочарование, което така интензивно задълбочават Denník N, Sme или Aktuality, ще прераснат в убийството на един от водещите правителствени политици. Не преувеличавам нито на милиметър", казва Фицо.

По думите му, публични лица в Словакия, които подкрепят властта, "биват публично съсипвани само защото си позволяват да имат друго мнение, само за да се избегне трето поражение след загубата на парламентарните и президентските избори (има предвид изборите за Европарламент)", съобщава "Сега".

Тогава Фицо обвинява привържениците на опозицията в това, че "сеят гняв, ненавист и ненормалност по отношение на фундаменталните ценности и етичните въпроси" и "се държат така сякаш са им отнели разсъдъка".

Още вчера опозиционните партии се разграничиха от 71-годишния Юрай Цинтула, който изпрати 5 куршума в тялото на словашкия премиер. Дори бе пуснато нещо като изявление на стрелеца след ареста, че е стрелял, "защото не е съгласен с политиката на правителството срещу свободата на медиите".

Местните медии разкриха, че преди години Фицо е членувал в организацията "Словашки бранници". Бяха открити негови снимки с организацията във Facebook.

Организацията си е сътрудничила в прокремълското движение на мотористи "Нощните вълци", а лидерът й е посещавал тренировъчен лагер на руското национал-патриотично движение "Народен събор", където обучението са водели бивши служители на руските спецчасти. През 2022 г. "Словашки бранници" съобщават, че се разпускат. Преди това са подозирани в пронацистки уклон.

Вицепремиерът Тамаш Тараба съобщи късно снощи, че след операцията, продължила 3 часа и 40 минути, Фицо се намира в тежко, но на този етап стабилно състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase