Снимка Christie’s

Единствената известна картина, нарисувана заедно от членовете на легендарната рокгрупа Beatles, беше продадена на търг за 1,7 милиона долара, съобщи японският ежедневник Yomiuri.

Картината, в стила абстракционизъм, известна като "Образи на жена", е било създадено от Джон Ленън, Пол Маккартни, Ринго Стар и Джордж Харисън през лятото на 1966 г. на японска хартия уаши в паузите между концертите им в Токио в тамошния хотел "Хилтън". Първоначалната оценка на аукционната къща нимка за творбата е възлизала на 400-600 хиляди долара.

Сред многото подаръци, доставени в покоите им тогава, са и художествени материали с най-високо качество, включително дървени четки, акварели и маслени бои. За да убият времето, членовете на групата слагат лист фина японска хартия на масата и рисуват Жената (Images of a Woman), припомня Би Би Си

"Те спираха да рисуват, отиваха да изнесат концерт и след това пак се връщаха към картината. Никога не съм ги виждал по-спокойни или по-доволни, отколкото в тези моменти", разказва фотогафът Робърт Уитакър, присъединил се към турнето и увековечил в серия от кадри създаването на творбата.  

Картината с размери 54,6 х 78,8 см включва подписите на четиримата, драснати в кръглото пространство, където някога е седяла лампата. Когато музикантите се отправят към Филипините за следващия етап от турнето, завършеното произведение е дарено на фенклуба на „Бийтълс“ в Япония, като по-късно преминава в ръцете на колекционери.

И четиримата от „Бийтълс“ имат интерес към изкуството. Ленън е посещавал арт колеж и е бил компулсивен рисувач, докато Маккартни е бил запален фотограф. По-късно Ринго Стар и Пол Маккартни превръщат рисуването във важна част от свободното си време, като често събират пари за благотворителност от продажбата на своите произведения. Джордж Харисън пък дори лично декорира външната страна на дома си в Съри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase