Снимка БГНЕС

Картина на Густав Климт, смятана за изчезнала от сто години, внезапно се появи на пазара и на 24 април "Портрет на госпожица Лизер" ще бъде продадена на търг.  Първоначалната й оценка е 30 - 50 милиона евро, но предположенията са, че продажната цена ще я надхвърли, пише БТА.

Но къде беше скрита тази картина през последните сто години и на кого е принадлежала? Телевизионното предаване "Културжурнал" разказва известните факти от историята: красиво лице със замечтан поглед, богато украсена с цветя дълга дреха, на пръв поглед картината се разпознаваема като класическо произведение на Густав Климт.

Картината никога не е била показвана пред публика, изкуствоведите я знаят единствено от чернобяла снимка, направена през 1925 година. Други сведения за картината са документираните собственоръчно от Климт суми, получавани за картината и 25 скици на произведението. От тези документи се знае, че Климт е започнал работа върху творбата през 1917 година. В момента на внезапната му смърт през следващата година картината най-вероятно се е намирала в ателието на художника и недовършена е била предадена на възложителите.

"Допуска се, че няколко госпожици от фамилия Лизер може да са били модел на художника, за възможни възложители се смятат и няколко човека от многочисленото семейство", разказва  директорът на "Им Кински".

Семейство Лизер са едри индустриалци от еврейски произход. Адолф и брат му Юстус са богати текстилни фабриканти и двамата имат дъщери. Специалистите са били първоначално на мнение, че възложителят е Адолф Лизер, който е пожелал да бъде нарисувана 18-годишната му дъщеря Констанце Маргарете. Но при последни проучвания те са стигнали до извода, че по-вероятно е това да е някоя от братовчедките й - Ани или Хелене, дъщери на Юстус.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase