Снимка БГНЕС

Осъдена в понеделник да плати глоба от над 7 милиона евро за укриване на данъци в Испания, певицата Шакира е платила още 6,6 милиона евро в рамките на друга съдебна процедура, предаде АФП, позовавайки се на обкръжението й.

През юли т. г. съд в покрайнините на Барселона обяви започването на ново производство срещу 46-годишната колумбийска изпълнителка за данъчни измами, датиращи от 2018 г. и възлизащи на 6,6 милиона евро с лихвите. Цялата сума е била изплатена на съда от певицата в края на август, съобщи агентът на Шакира, потвърждавайки информация на в. "Периодико", цитирана от "Сега".

Според каталунския всекидневник плащането на милионите, потърсени от прокуратурата, "не предопределя нито вината, нито невинността на певицата по делото, но е допълнителна демонстрация на желанието й да изплати всичките си дългове на испанските данъчни власти".

Съобщението за изплащането на тази сума идва след споразумението, което изпълнителката на хитовете Waka Waka и Hips Don't Lie сключи в понеделник с испанската прокуратура, за да избегне съдебен процес за данъчни измами през 2012, 2013 и 2014 г.

В замяна на прекратяването на процеса Шакира се съгласи да плати глоба от над 7,3 милиона евро, съответстваща на 50 процента от сумата на измамата.

По-рано изпълнителката, подсъдима за данъчни измами, беше обещала да се бори с това, което тя нарече "фалшиви обвинения". Първоначално прокуратурата искаше присъда до осем години лишаване от свобода и обратна изискуемост на данъците, които колумбийската звезда дължи.

Според обвинението Шакира е прекарала повече от половината от времето между 2012 и 2014 г. в Испания, т.е. е данъчно задължена в страната. Звездата също така има имот в Барселона, закупен през май 2012 г., който е служил като семеен дом. Според испанските власти тя не бе платила дължими данъци в размер 14.6 милиона евро за този период.

Шакира, която е на 46 години, живя с бившия футболист на "Барселона" Жерар Пике в продължение на 11 години и двамата имат две деца. Тя се премести в Маями след раздялата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase