Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 2000 полицаи ще бъдат на работа в събота, когато се очаква над 100 000 поддръжници на палестинците да преминат през Лондон, като ще бъдат осигурени допълнителни правомощия за защита на забележителностите в чест на загиналите във войните британци, предаде АФП.

През последните уикенди в столицата на Великобритания се проведоха пропалестински шествия, при които полицията извърши почти 100 ареста за нарушения, включително подкрепа на забранени организации и сериозни престъпления от омраза.

Но съботното шествие обещава да бъде по-напрегнато, тъй като съвпада с Деня на примирието, в който се почитат загиналите в конфликти след Първата световна война.

Министър-председателят Риши Сунак отправи късен призив за мирни демонстрации

"Заради тези, които са се сражавали за тази страна и за свободата, която ценим, желаещите да протестират могат да го направят, но трябва да го направят с уважение и мирно", заяви Сунак в изявление.

Това ще бъде "особено предизвикателен и напрегнат уикенд", заяви на брифинг за медиите Лоурънс Тейлър, заместник-помощник комисар на столичната полиция, който ръководи операцията в събота.

По негови оценки в шествието ще участват над 100 000 души, като организаторите ще променят маршрута, за да гарантират, че то няма да премине покрай знакови мемориали.

Полицията обаче заяви, че при предишни събития са се откъснали "малки групи" и че "поведението им ескалира и става все по-насилствено".

В резултат на това около района с най-значимите паметници ще бъдат поставени метални бариери, а полицията ще може да арестува всички участници в шествието, които се опитват да се съберат там.

Мемориалът "Кенотаф" - централната точка на възпоменанията - ще има постоянно полицейско присъствие до приключването на възпоменателните събития в неделя, съобщиха от Скотланд Ярд.

Десните контрапротестиращи, сред които според Тейлър вероятно ще има и групи футболни хулигани, също ще пристигнат в Лондон през уикенда, което ще увеличи риска от възникване на конфликтни ситуации.

Политически спор

"Ще има моменти, в които ще се стигне до конфронтация", каза Тейлър и добави, че е "вероятно" полицията да се наложи да използва сила в даден момент.

"Това ще бъде труден уикенд", предупреди той.

Операцията е "много по-голяма и по-сложна от тези, които сме провеждали досега" за уикенда на Възпоменанието, заявиха по-рано от полицията.

"Мащабът на провежданата полицейска операция представлява удвояване на броя на дежурните служители за събитията през уикенда", допълниха те.

В събота ще дежурят около 1850 души, а в неделя - 1375 души.

Маршът предизвика разрив между полицията и правителството, като призивите на министрите да се забрани събитието предизвикаха безпокойство относно политическата намеса в оперативните въпроси.

Скандалът ескалира, когато министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман, която отговаря за полицейската дейност, обвини Метрополитен, че се отнася по-меко към протестиращите за леви каузи, което доведе до широки призиви тя да бъде уволнена.

Междувременно Сунак заяви, че ще държи началника на Метрополитен Марк Роули "отговорен" за решението му да разреши провеждането на демонстрацията срещу войната между Израел и "Хамас".

Лидерът на Консервативната партия нарече шествието "провокативно и неуважително", но организаторите устояха на молбите му да го отложат.

Митингът, организиран от коалицията "Спрете войната", не отговаря на прага за искане на правителствена заповед за спиране на провеждането му, заяви Роули.

Роули заяви, че подобна забрана е "изключително рядка" и е "крайна мярка", когато има сериозна заплаха от безредици.

"Събитията, които се провеждат този уикенд, са от голямо значение и важност за нашата нация", каза той в изявление.

"Ще направим всичко по силите си, за да гарантираме, че те ще преминат без сътресения."

На 11 ноември се отбелязва краят на бойните действия в Първата световна война, както и жертвите на въоръжените сили в конфликтите от 1914 г. насам./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase