Снимка: Светослав Стоянов и екип

Българо-германският филм "Уроците на Блага" спечели главната награда "Кристален глобус" на филмовия фестивал в Карлови Вари, едно от най-значимите културни събития в Европа.

Осмият филм на на Стефан Командарев бе отличен също с наградата за най-добра актриса, присъдена на Ели Скорчева и с Голямата награда на екуменическото жури.

Паричната премия от 25 000 щатски долара за Голямата награда „Кристален глобус” ще бъде поделена между режисьора Стефан Командарев и продуцентката Катя Тричкова.

"Уроците на Блага“ ще се срещне с българските зрители през есента. Филмът ще открие Киномания през ноември, след което тръгва по кината в цялата страна.

"Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.

Лентата, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

Холивудската звезда Ръсел Кроу получи Кристалния глобус за изключителен артистичен принос към световното кино в началото на 57-ото издание на фестивала в западния чешки курортен град.

Австралийският актьор, известен най-вече с филмите "Гладиатор", "Поверително от Ел Ей" и "Красив ум", свири и с групата си "Indoor Garden Party" на концерта по случай откриването на фестивала.

Американската актриса Робин Райт, известна с ролята си на Джени във "Форест Гъмп" и от сериала "Къща от карти", получи Наградата на президента на фестивала.

Шведската актриса Алисия Викандер, звезда от филмите "Момичето от Дания" и "Ex Machina", също получи Наградата на президента на фестивала.

Организаторите продадоха над 123 000 билета за филмовите прожекции на фестивала, който започна на 30 юни, което е с около 15 000 по-малко, отколкото преди пандемията от Ковид.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase