IStockphoto

Лятото. Любимият сезон на голяма част от нас, когато сякаш всичко е възможно, хората са по-усмихнати, светът е едно по-добро място. Тежките обувки и дебелите дрехи са прибрани дълбоко в гардероба, а на тяхно място се настаняват ефирните и прохладни рокли, отворените сандали и банските. Обличаме се с любимите си къси панталони, поглеждаме се в огледалото и виждаме неприятна гледка – целулит.

Какво е целулит?
 
Целулитът е името на кожата с трапчинки или бучки, която обикновено се среща по нечии бедра, дупе, корем и ръце. Той се образува, когато мастните клетки по кожата ви се натискат срещу съединителната тъкан, създавайки фиброзни ленти или прегради. Именно това причинява появата на трапчинки или набръчкване на кожата. Важно е да се отбележи, че целулитът не е лимитиран до определена група хора и може да се появи при всички независимо от начина на хранене, колко често спортувате или дали пиете достатъчно вода. Разбира се, активният начин на живот може да помогне за отлагането на появата на целулит, но не гарантира избягването му.
 
Въпреки че всеки може да се сдобие с целулит, той е по-често срещан при жените, тъй като техните мастни клетки се съдържат в камерни структури, които благоприятстват разширяването на мастната тъкан в дермата. Междувременно мъжете имат пресичащи се структури на съединителната тъкан, което прави по-трудно преминаването на мазнините и образуването на вдлъбнатини.
 
Все пак не само структурата на тялото ви играе роля само в това дали ще развиете целулит, или не. Другите определящи фактори включват хормони, генетика, възраст, тегло, хранителни навици, бременност, активност и колко колаген и естроген естествено имате в кожата си.
 
Около половината от телесните ни мазнини се отлагат под кожата ни, преди нашия мускулен слой. С напредване на възрастта жените губят около 2 кг мускули на десетилетие. И когато не използвате мускулите, като например да седите на бюро по цял ден, вие ги губите безвъзвратно. Когато слоят стане по-малък, вие нямате толкова твърда основа под увеличаващите се слоеве мазнина и те са склонни да се клатят или да се набръчкват.
 
Знаем, че няма окончателно, подкрепено от науката лекарство за целулита, което също означава, че отговорът няма да се намери в луксозните кремове или скъпи пластични операции. Така че, ако искате да опитате домашни средства срещу целулит и стрии, експериментирайте с опции, които са малко по-щадящи за портфейла и тялото.

Домашни лечения за целулит: 
 
1. Здравословна диета и упражнения
 
Жените, които са изпълнявали 20 минути аеробни упражнения и 20 минути силови тренировки два или три дни в седмицата, съчетани със здравословна диета, са добавили средно 500 грама мускули и са загубили средно 2 килограма мазнини, като съобщават, че виждат и по-малко целулит. Според учените, провели изследването, резултатите показват, че добавянето на мускули и загубата на мазнини по едно и също време може да помогне за по-гладка кожа.
 

Как ще преборите целулита, за да блеснете на плажа?

Процедурите против целулит, които са подходящи през лятото

2. Пяна ролер
 
Ако тренирате активно, най-вероятно често се разтягате с помощта на пяна ролер. Освен че ви помага да отпуснете мускулите, той има и още едно приложение – може да бъде едно от най-добрите домашни средства срещу целулит по краката. Масажът работи за омекотяване на фиброзните ивици на съединителната тъкан, които причиняват появата на трапчинки.

Още домашни лечения при целулит и други бюти съвети ще откриете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase