Снимка: БГНЕС

Години наред Кемал Кълъчдароглу беше обект на шеги от страна на президента Ердоган. Бюрократ, превърнал се в политик, той изглежда нямаше харизмата, която помогна на Ердоган да стане най-дълго управлявалият лидер за 100-те години на турската република.

Но откакто беше обявен за кандидат на опозицията за президент през март, Кълъчдароглу оформи нова личност за себе си като чичо на страната, обещавайки да бъде всичко, което Ердоган не е. Противно на всички очаквания, това проработи, спечелвайки му подкрепата на турците, които го бяха отхвърлили като твърде кротък, за да победи "силния човек на Турция".

74-годишният Кълъчдароглу е роден в източната провинция Тунджели. Той е алевит - част от дълго потискано малцинство, което следва либерална, неортодоксална версия на исляма.

След като учи в Анкара, той постъпва на държавна служба през 1971 г., докато младият Ердоган създава името си в Истанбул като ислямист. Кълъчдароглу влиза в политиката през 2002 г -  годината, в която партията на Ердоган поема властта. Кълъчдароглу беше кандидат за РНП, най-голямата опозиционна партия. През 2009 г. той се кандидатира за кмет на Истанбул, но загуби от кандидата на ПСР. Година по-късно той пое ръководството на CHP, водейки партията до поредица от изборни поражения.

От 2017 г. обаче нещо се промени. Това беше годината, когато Кълъчдароглу тръгна от Анкара, за да измине почти 480 км до Истанбул в знак на протест срещу ареста на партиен депутат. Когато пристига в Истанбул три седмици по-късно, той беше посрещнат от стотици хиляди хора. Две години по-късно кандидатът на CHP спечели Истанбул, измествайки партията на Ердоган за първи път от 25 години.

Кампанията беше подпомогната от кюрдите в града - етническа група, отдавна враждебна към CHP. Кълъчдароглу се опита да отдалечи партията си от нейната твърдолинейна история, сега коалиция с две цели - да се отърве от Ердоган и да върне Турция към парламентарната система, премахната в полза на изпълнително президентство чрез спорен референдум през 2017 г.

Кълъчдароглу стимулира голяма част от младежите в Турция, които не са убедени, че подхода на Ердоган "разделяй и владей" е правилен, нито са сътласни с неговото негативно отношение към ЛГБТ хората. Той се зарича да не прави дискриминация според вяра, етнос или начин на живот. Говори спокойно, често от кухнята си, за икономиката към демократичните реформи.

Не всичко обаче ще се промени за една нощ. Той все още се противопоставя на подкрепата на САЩ за кюрдите в Сирия и е малко вероятно да се присъедини с пълноценни санкции срещу Русия.

В последната седмица преди гласуването, когато реториката на Ердоган стана още по-остра, резултатите в анкетите за Кълъчдароглу скочиха. Заплаха за убийство срещу него и атаки срещу митинги стимулираха подкрепата му.

В продължение на десетилетия се смяташе, че само силен човек може да спечели избори в Турция. Сега човек, който някога е бил най-известен с това, че е скучен, доказа, че това е грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase