IStockphoto

Експертите разкриха как модата за здравословен начин на живот може да има обратен ефект. През последните няколко години уелнес тенденциите набраха популярност – от йога и медитация до щадящи червата храни. И въпреки че инвестирането в грижата за нашето физическо и психическо здраве е нещо добро, експертите се съмняват дали фиксацията и непрекъснатото желание за самоусъвършенстване наистина ни правят щастливи.

Лайфкоучът Роб Бренан казва пред Female: „Тенденцията да искаме повече, да искаме да бъдем по-щастливи, да искаме да изглеждаме перфектно и да имаме перфектен живот, по ирония на съдбата създава дълбоко вкоренено нещастие и недоволство.“
 
И от изрязването на групи храни от менюто ни, за да се храним „чисто“ до вкарването на протеинови блокчета, експертите казват, че има редица различни начини, по които следването на тенденциите за уелнес може да увреди тялото ни.
 
А ето и кои тенденции, които не трябва да следвате:
 
1. Положителната психическа нагласа... може да бъде опасна
 
Според Роб претоварването с позитивност, като да се преструваме, че всичко е наред, когато не е и да се опитваме да игнорираме възходите и паденията в живота си, всъщност може да има отрицателно въздействие върху психиката ни. Това експертът определя като „токсична позитивност“, която според него идва от „съвети и предложения за добро психично здраве от неинформирани влиятелни хора, както и от списания, медии и знаменитости“.
 
Не е хубаво да игнорираме тъгата или болката и да се правим, че всичко в живота ни е супер.
 
Бренан казва: „Животът изобщо не е само с добри емоции, той е труден, сложен, уморителен и има възходи и падения по целия път от началото до края. Да се преструваме, че всичко ни е супер и да заглушаваме себе си и другите с токсична позитивност, води до нещастие, безпокойство и болка.“
 
2. INSTA-INSPO... не е реалистично
 
Роб описва как хората могат да се почувстват неадекватни, когато се сблъскат с образи в социалните медии на това как трябва да изглеждат, за да излъчват „здраве“ и „щастие“. Той казва: „Тези образи са просто недостижими за огромното мнозинство и са създадени в напълно фалшиви ситуации, далеч от реалността.“
 
„Може да отнеме часове, за да създадете правилния кадър, независимо дали е перфектната чиния с храна или позиция върху постелка за йога. Освен това има хора, които нямат пари да си купят най-добрите здравословни храни. Това, което хората не виждат, са изтритите снимки, които не са правилни или как изглеждат нефилтрирани, или това, което ядат през 90 процента от времето“, добавя той.
 
Роб иска да напомни на хората, че благосъстоянието „не е свързано с истинското щастие и здраве, а с възприемането им, а тези две неща са много различни“.
 

 

Алое вера: 6 причини да пиете сок от него

Здравословно хранене – 6 храни за силен метаболизъм

5 храни преди сън за слаба фигура

Той предупреждава, че споделянето на снимки на „здравословен начин на живот“, независимо дали става въпрос за храна, упражнения или отделяне на време за себе си, се насочва към токсична територия, защото не е норма и често е непостижимо за повечето хора, които жонглират с натоварен начин на живот, и затова те могат понякога да се чувстват тъжни и неадекватни, защото не могат да включат уелнес начина на живот в графика си.

Още вредни здравословни тенденции и други полезни материали за здраве и красота ще откриете в Tialoto.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase