Снимка: Pixabay

Земята е на прага на шеста вълна на масово изчезване. С такова предупреждение в интервю за „Дейли Мейл“ говори професорът от Станфордския университет Пол Ерлих, съобщава БГНЕС като цитира РИА Новости.

В края на декември Световният фонд за дивата природа предупреди, че Земята може да се сблъска с най-масовото изчезване на животни след изчезването на динозаврите през следващите десет години. Смята се, че милион видове флора и фауна са на ръба на изчезване.

„Масовото изчезване е само една от взаимосвързаните екзистенциални заплахи, пред които е изправена цивилизацията, други включват нарушаване на климата, глобално отравяне и възобновяване на надпреварата в ядрените оръжия“, каза Ерлих.

Наводнения, суши и горски пожари, причинени от изменението на климата, могат да причинят хаос на планетата, подобно на масивно вулканично изригване или гигантски астероид.

„Докато има известен дебат относно причините за предишните пет масови изчезвания, в научната общност не се говори за причината за продължаващото шесто – има твърде много хора и най-богатите от тях консумират твърде много и всичко това се усложнява от половото, расовото и икономическото неравенство“, добавя Ерлих.

Към днешна дата има пет масови изчезвания на Земята. Най-известният от тях е причинен от гигантски астероид, унищожил динозаврите преди 66 милиона години. Опустошението е историческо, тъй като 76 % от видовете в света са унищожени от астероиден удар и последствията от него.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase