Снимка: iStock

Белият хляб е една от основните храни на много домакинства. Той се съчетава с почти всички продукти и приготвянето му под формата на филии е лесно. Разнообразието от този продукт е голямо и той е леснодостъпен в магазините и като цена и като наличност, което също го прави доста предпочитан продукт. И въпреки тези плюсове, белият хляб не е сред най-полезните храни и през последните години започна да има много алтернативи с по-здравословни предимства.

Как се създава белият хляб

За направата на бял хляб пшеничното брашно се избелва с помощта на различни химикали, което прави брашното да изглежда бяло. Химикали като бензоил пероксид, хлорен диоксид и калиев бромат се добавят към брашното, последвано от рафинирано нишесте. Тези химикали се използват в малко количество, което не е опасно за здравето.

Хранителна стойност на белия хляб

Съдържанието на калории във всички видове хляб е почти еднакво. Разликата е главно в съдържанието на хранителни вещества. Филия бял хляб съдържа 77 калории, но има висок гликемичен индекс. Тъй като белият хляб е силно обработен, съдържанието на хранителни вещества в него е много ниско.

Ето някои негативни ефекти от ежедневното ядене на бял хляб:

Висока кръвна захар

Белият хляб има висок гликемичен индекс, което означава, че бързо освобождава глюкоза и може да повиши нивото на кръвната захар. Консумирането на бял хляб е особено вредно за хората, страдащи от диабет, тъй като внезапните колебания в нивото на кръвната захар могат да бъдат опасни. Постоянната висока глюкоза в кръвта може да накара тялото ви да влезе в хипергликемично състояние. Това състояние може да доведе до сериозни здравословни усложнения като сърдечносъдови заболявания, увреждане на нервите и бъбречна недостатъчност.

 

Още по темата четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase