Снимка: Pixabay

Водещ американски учен откри, че ранните последователности на генома на коронавируса, представени от китайски изследовател, са били изтрити от споделена база данни.

Джеси Блум, изследовател от онкологичния център на Фред Хътчинсън в Сиатъл, публикува статия, в която твърди, че е открил, че генетичните последователности, взети от ранните случаи на коронавирус в Китай, са били изтрити от базата данни на Националния институт по здравеопазване на САЩ.

Той успя да възстанови файловете от Google Cloud, за да установи, че някои от ранните случаи в китайския град Ухан са генетично различни от вариантите, които в крайна сметка се разпространяват, за да причинят пандемията.

Блум казва, че данните не хвърлят повече светлина върху това дали вирусът се е разпространил естествено от животни върху хора, или дали е резултат от лабораторно изтичане.

"Това проучване не предоставя никакви допълнителни сериозни доказателства в полза нито на естествената зооноза, нито на лабораторна катастрофа", обяснява Блум пред CNN. "По-скоро показва, че има допълнителни последователности от сравнително ранно огнище, които все още са неизвестни и в някои случаи става дума за мутации, които предполагат, че вероятно са еволюционно по-стари от вируса, плъзнал на пазара за морски дарове в Хуанан. "

В статия за предпечат, публикуван на bioRxiv, Блум пише: "Възстановявам изтритите файлове от Google Cloud и възстановявам частични последователности на 13 ранни епидемични вируса. Филогенетичният анализ на тези последователности в контекста на внимателно коментирани съществуващи данни предполага, че последователностите на пазара на морски дарове в Хуанан, които са във фокуса на съвместния доклад на СЗО и Китай, не са напълно представителни за вирусите в Ухан в началото на епидемията.

"Вместо това родоначалникът на известни SARS-CoV-2 последователности вероятно съдържа три мутации по отношение на вирусите от пазара, което го прави по-подобен на коронавирусите, които се срещат у прилепите.

Той продължава да очертава последиците от своите изследвания в дълга нишка в Twitter.

"Първо, фактът, че този набор от данни е изтрит, трябва да ни накара да се съмняваме, че всички други подходящи ранни последователности от Ухан са споделени. Вече знаем, че много лаборатории в Китай са получили заповед да унищожат ранни проби", пише още Блум.

"Второто основно значение е, че може да е възможно да се получи допълнителна информация за ранното разпространение на SARSCoV2 в Ухан, дори ако усилията за повече разследвания на място са затруднени.“

Последователностите са премахнати през юни 2020 г. по искане на китайския следовател, който първоначално ги представи през март същата година, потвърждава NIH пред CNN. В изявлението се казва, че това е стандартна практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase