Снимка: БГНЕС

Скици и рисунка на Христо Явашев – Кристо се продадоха на онлайн търг за близо 8 млн. евро.

Търгът бе организиран от парижкия клон на "Сотбис", а названието му бе "Разопакован, Част I: Скритият свят на Кристо и Жан-Клод". В него имаше 5 творби на Кристо и 24 на други художници, които са част от колекцията на българина и френската му съпруга. Те са правени и събирани през 60-те и началото на 70-те години на миналия век, пише вестник "Монитор".

Първоначалните оценки бяха, че търгът ще събере около 1,5 млн. евро, но резултатите показаха бързо покачване на интереса към творбите на Кристо и неговата колекция съвременно изкуство. Сумарно крайната цена е 7 941 210 евро на всичките 29 творби, като тук не се включват данъците и таксите, уточниха от "Сотбис".

Най-висока цена постигна скица за проекта "Чадърите" в жълто - 1 706 500 евро. Подобна скица, но в синьо, взе 1 222 500 евро. И двете рисунки са с подписа на Кристо на гърба. Проектът е от 1984 г. за разполагане на гигантски чадъри в синьо или жълто из различни части на Япония. Реализиран е през 1991 г. За него Кристо и Жан-Клод дават $26 млн. от собствената си сметка. В днешно време това се смята за един от най-значимите 10 артпроекта на ХХ век.

Предварително се очакваше, че "Джаки" на Анди Уорхол ще бъде сред най-високо търгуваните творби на търга. Така и стана, но тя не успя да мине нито една от двете рисунки на "Чадърите" и "Джаки" взе 920 000 евро.

Половин милион евро получи мистериозен пакет с почти еднометрови размери, който Кристо прави през 1961 г. като артподарък за Жан-Клод и по-късно отказва да продава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase