IStockphoto

Чупенето и разслояването на нокътната плочка е често срещан проблем. Много жени си поставят гел лак именно заради това – те трудно могат да пуснат по-дълги нокти. А причината за това са нездравословно хранене, хронична болест, употреба на някои токсични препарати, неправилно поддържане и други.

Освен консултацията с лекар, когато ноктите са прекалено крехки и чупливи, може да ползвате и няколко бюти съвета според последователите на аюрведа. Древната индийска система, която наричат още „наука за живота“, помага на човек да постигне баланс в живота и да има по-здрави кожа и нокти.

Ето няколко начина за заздравяване на ноктите: 
 
Масажи
 
Масажите на пръстите на ръцете помагат както за кожата, така и за заздравяване на нокътните плочки. За целта практикуващите аюрведа използват натурални средства като бадемово олио, зехтин, кокосово масло и други.
 
Масажите с естествени масла подобряват хидратацията на ноктите, която е от особено значение за намаляване на чупливостта. В някои от тях има силни антиоксиданти, които предпазват от гъбички и разслояване, които могат да се появят вследствие на възпаление.
 
Мазане с мед
 
Както може би знаете, медът е много вкусен и по-здравословната алтернатива на захарта. С него може да подслаждате любимите си топли напитки през зимата. Заради антикомичното му действие, специалистите по аюрведа го препоръчват за третиране на чупливи и разслоени нокти, пише Wellnessbin.
 
Още начини за заздравяване на ноктите четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase