Снимки: Flickr

Всички са чували за дълголетието на японците. Но истинските дълголетници са високо в Талишки планини в Азарбайджан, където се е сгушило градчето Лерик. Там хората са открили тайната на дълголетието и дори са си създали музей, чрез който да я предадат на останалите.

Музеят е построен през 1991 година и реновиран през 2010 г. Той съхранява близо 2000 експоната, които са документирали живота на дълголетниците в градчето. През 1991 година е имало близо 200 души над 100 години при население от 63 хил. души. Днес броят им не е толкова впечатляващ - те са едва 11, а населението е над 83 хил. души. Местните отдават това на радиацията от телефонните кули и замърсяването на околната среда.

Още по темата

Режи Ибрахимова е на 105 години. Тя е най-възрастният човек в Лерик. Възрастта й наистина е преклонна, но е далеч от на Ширали Мюслумов. Според паспорта му, той е роден през 1805 година, а на надгробната му плоча пише, че е починал през 1973 година. Това означава, че той е бил на 168 години, когато е умрял. Ако това е вярно, Ширали е най-възрастният човек, който някога е живял на Земята.

Генът на дълголетието изглежда се предава през поколенията. Неговата 95-годишна дъщеря Халима Камбарова споделя пред CNN, че едва ли ще доживее 168 години, но поне се надява да стигне 150 г., като дядо си или 130 години, като леля си.

В паспорта на Халима няма нито месец, нито ден на раждане, а само година - 1924. Може и да е на 95, но възрастната жена се шегува, че е на 15 години. Тя е енергична, а чувството й за хумор - наистина живо.

На какво обаче хората в Лерик дължат дълголетието си?

"Сталбилност на ума", отговаря 95-годишната Халима. Тя е категорична, че хората в селото избягват стреса, живеят ден за ден, гледат философски на нещата, не планират бъдещето, не се притесняват за нищо.

Денят на Камбарова започва още при изгрев слънце. "Ставам веднага щом очите ми се отворят", казва тя.

Не си позволява да се излежава. Веднага щом се измъкне от леглото, се залавя с работа в градината или в къщата си. Стаята й е малка - с дебел, мек килим на пода, с тънко одеало, вместо матрак. Според експертите, това е най-здравословният начин за почивка на гърба.

Напук на твърденията, че здравите хора не ядат месо, дълголетниците на Лерик обичат да си го похапват. Те също така се радват на домашно сирене, масло, мляко и йогурт, от който си правят айрян.

Обратно в музея на дълголетието, там са изложени и група билки. Според екскурзовода именно те, сложени в чая на местните хора, предпазват от болести. Жителите на Лерик дори не приемат лекарства - просто разчитат на своите билки. Камбарова потвърждава, че през целия си 95-годишен живот, не е изпила и едно хапче.

Тук различни поколения живеят рамо до рамо

Макар Лерик да изглежда като тихо и спокойно място, жителите му се трудят неуморно от сутрин до вечер. Из къщите си, из големите градини и още по-големи полета. Шият, тъкат и се грижат за големите си семейства. Такова е и ежедневието на 103-годишният Мамедхан Абасов от село Джангамиран. Докато стои на килима, до него си играе правнукът му. Дели ги разлика от близо век.

Също като Халима, той е бил зает жител на селото си. Работил е на полето през целия си живот, до преди седем години, когато се отказва, защото зрението му започва да отслабва.

"Той винаги е бил добър човек и е живял добре", казва синът му. Мамедхан яде "каквото Бог даде". Има само едно правило - никога не пие алкохол. Всекидневно подлагал тялото си на усилен физически труд, но не до пълна умора. Освен на домашните продукти, мъжът се наслаждавал и на прясна, студена вода, която е богата на минерали и със сигурност допринася за дълголетието.

Фактът, че живее високо в планината, също може би е помогнало на Мамедхан. Според проучване от 2017 година, ако живееш на високо надморско равнище, рискът да се разболееш от болести на сърцето или кръвоносната система намаляват.

Дали наистина Ширали Мюслумов е живял до 168 години?

Може и да е истиа или грешка в документите. Но със сигурност жителите на Лерик доживяват преклонна възраст. А тяхната тайна е проста: физическа активност, хубава храна, прясна вода и отношение към живота, което гласи: Живеем само веднъж, но ако го направим правилно, веднъж е достатъчно.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase