Снимка: Еscobar Inc

Роберто Ескобар дълго време работи като счетоводител в кокаиновия картел на брат си Пабло Ескобар. Но след като империята се разпада, Роберто отправя погледа си към нов бизнес. Той представи своят първи сгъваем смартфон, който е и почти "неразрушим“.

71-годишният Ескобар основава компанията Еscobar Inc, а първият телефон от серията е кръстен на брат му Пабло - Escobar Fold 1.

"Екранът е направен от гъвкава пластмаса, която го прави почти неразрушим. Това е най-издръжливият телефонен екран на пазара“, казва пред CNN Олоф Густафсон, изпълнителен директор на  Еscobar Inc. По думите му, единственият начин да бъде разрушен телефона е, ако бъде изгорен, "нещо, което обикновеният потребител не би направил.“

Според сайта на  Еscobar Inc, фирмата е създадена през 1984 година, като компания за активи и защита на имуществото на братята Ескобар. По онова време те имат доста пари.

Пабло Ескобар държи 80% от трафика на кокаин през късните 70 и ранните 80 години на миналия век. Той е в класацията за милиардери на Forbs от 1987 до 1993 година.

На 2 декември 1993 г. той е убит в родния си град Меделин. Роберто се предава на полицията през 1992 година и прекарва 10 години зад решетките за съучастничество.

След като излиза от затвора, той започва да организира турове за туристи в един от палатите на брат си. След това съобщава, че е открил лекарство за СПИН.

Сега, полусляп, полуглух заради бомба, която избухва близо до лицето му в затвора през 1993 година, Роберто мечтае да стане производител на смартфони, подобно на Samsung.

"Искаме да победим най-голямата конкуренция. Бързо проумяхме, че ако направим добър телефон на ниска цена, той ще се продава много. Това се случва сега“, казва Олоф Густафсон.

Escobar Fold 1 струва 349 долара и използва операционна система Google Android.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase