Снимки: Reuters

Общ преглед

Парад с Трабанти и други автомобили от комунистическата ера на Източна Германия бе част от събитията, свързани с падането на Берлинската стена. Това се случи на 9-и ноември, точно 30 години след знаменателното събитие.

В съботния ден стотици германци се събраха заедно с историческите си класически модели "Трабант" и преминаха бивш граничен пункт между провинции Тюрингия и Бавария. Селото, наречено Мьодларойт, е било известно в миналото и като Малкия Берлин.

"Трабант" бе произвеждан от източногерманската марка VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau и продължава да е ярък символ от историята на бившата Източна Германия. Компания на моделите на марката правиха Wartburg и ванове Barka.

Преди да падне през 1989 г., Стената разделяше комунистическият Източен от Западен Берлин. Разрушаването й символизираше края на Студената война. Шофьорите, които взеха участие в парада преди дни отвориха порта на бивш граничен пункт и преминаха през него, за да почетат свободата, която източногерманците спечелиха преди 30 години.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар