Снимка: архив, БулФото

Гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова и настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ Йорданка Фандъкова влязоха в задочен спор за обществени поръчки на Столичната община.

Манолова съобщи за две обществени поръчки, които по думите й Столичната община бърза да реализира дни преди местния вот. Те се отнасят за купуването на електробуси и зарядни станции на обща стойност от 80 млн. лв. с ДДС.

Според Манолова става дума за непрозрачно харчене на огромен финансов ресурс, защото липсва обсъждане с гражданите какви точно електробуси да бъдат купени, както и мотиви за това защо поръчката е формулирана именно по този начин.

Според нея неясно защо за най-големите столични квартали се предвиждат електрически микробуси само с девет седящи места.

Групата на ГЕРБ в СОС определи като заплаха за спечелените проекти изявленията на Манолова и като проява на "опасна некомпетентност за града". До края на 2019 г. София има възможност да защити проекти за екологичен транспорт - 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 трамвая, се посочва още в позицията.

Йорданка Фандъкова коментира, че в комисиите, които разглеждат документите, влизат представители на Общинския съвет, включително на БСП.

"Госпожа Манолова работи с колегите от БСП. Нека да я информират, да ѝ кажат, за да знае, защото все пак, ако искаш наистина да развиваш града, трябва да имаш и информация, и знания затова как се прави", каза Фандъкова. По думите й, "ако се съобразяваме с изборите, означава да лишим града от тази огромна възможност".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase