Снимка: архив, Булфото

С наближаването на предсрочните парламентарни избори политическото напрежение традиционно се покачва. Предизборната кампания не беше компроматна, както през 2013 година, а лидерите на водещите партии дори ни лишиха от дебат помежду си.

Тази кампания сякаш премина една идея по-безшумно и не бе чак толкова интересна. Сигурно защото и партиите, а и избирателите вече се умориха от предизборни вълнения.

Въпреки че анализаторите постоянно коментират, че е възможно влизането на България в спиралата от избори, очевидното е, че страната ни вече е в такава спирала, и то от 2013 година.

Всички социолози извеждат на преден план нежелаещите да гласуват. Но защо не желаят?

Най-често те са разочаровани, обезверени и апатични към случващото се. Изтъкват като причина, че няма за кого да гласуват, защото "който и да дойде на власт, все тая".

"Няма да гласувам, защото няма за кого. Не ми харесват предизборните кампании на политиците, не заслужават доверието ми", казва 25-годишен младеж, работещ в София.

Други пък посочват като причина, че им е омръзнало, имат чувството, че все са в избори.

Една от тях е 45-годишната Весела. Тя казва, че не иска да гласува за хора, които не са политици, а лица, на които прозира личният им интерес от политиката.

"Те не прокарват идеи и не мислят за по-светлото бъдеще, а само как да се облагодетелстват лично", настоя Весела.

А сънародниците ни в чужбина са ядосани от решението, че няма да гласуват електронно.

"Не ми се виси по 3-4 часа на опашка, както през 90-те години за хляб", казва наш сънародник, живеещ в Лондон.

По думите му истинските управляващи стоят в сянка, а тези по екраните на телевизията са "мишоци" и действат по сценарий, затова изборите не променят нищо.

30-годишната Анелия, която също живее в чужбина, обясни, че избирателните секции там са предимно в големите градове, а българите по принцип живеят в по-малките населени места.

"Не може да се придвижим до секциите за гласуване, така че именно електронното гласуване беше алтернативата за нас", посочи тя.

Като основна причина за това, че няма да упражни правото си на вот, обаче Анелия посочва случилото се с референдума, иницииран от Слави Трифонов.

"Видяхме как бяха изманипулирани бюлетините, пуснати за референдума, който аз и милиони българи подкрепихме. В крайна сметка нашите управляващи подходиха с безхаберие към нас, с подигравка", подчерта тя.

"Аз не подкрепям това, не вярвам в нашата избирателна система, докато тя не се промени, аз няма да гласувам", категорична бе Анелия.

Автор: Луиза Божинова, редактор в
Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase