Снимка: Булфото, архив

Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент, показват данните от проучване на социологическата агенция "Медиана", финансирано със собствени средства в периода 14-20 март 2017 г.

27,7% от анкетираните са заявили, че ще дадат гласа си за БСП, а 26,6 на сто за ГЕРБ.

Според анализаторите това означава практически паритет, доколкото разликата е в рамките на статистическата грешка. 

Пет партии са сигурни за преминаването на 4 %-ната бариера за 44-ото Народно събрание.

Освен БСП и ГЕРБ това са ДПС, което печели подкрепата на 11,1% от избирателите, "Обединени патриоти" на 10,2% и  "Воля" на 9,6%. 

И ДПС, и "Обединени патриоти", и "Воля" имат реални шансове да се окажат трета политическа сила.

Разликата помежду им е също около един процент - в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера - "Реформаторски блок-Глас народен" с 5,1% подкрепа и "АБВ-Движение 21" с 4 на сто от гласовете на избирателите.

"И двете формации обаче са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент", коментират от "Медиана".

ДОСТ събира гласовете на 0,8% на имащите право на глас, а "Да, България" и "Нова република" по 1%.

Според социолозите от "Медиана", ако не настъпят значими промени в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство.

И двете водещи партии - БСП и ГЕРБ, една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство, ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство. 

Пред изборните урни на 26 март ще се наредят между 3,3 – 3,5 милиона избиратели. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори. 

Настоящето изследване отчита изборните нагласи в страната - не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване - в рамките на 40-50 хиляди гласа за ДОСТ в съседна Турция. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция "Медиана". Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase