Снимка: Bulgaria ON AIR

Машинното гласуване все още е под въпрос. Не е изключено единствената фирма, която иска да опита да достави 13-те хиляди машини, да не отговаря на условията на обществената поръчка на Централната избирателна комисия.

Екип на телевизия Bulgaria On Air потърси компанията в посочения от нея офис. Оказа се, че на същия адрес има регистрирани десетки по-малки фирми.

Манол Илиев и Димитринка Илиева управляват Лирекс в съдружие с друга по-малка фирма. Според Търговския регистър собственици на въпросната компания Топика са децата на Илиеви. 39-годишният Янко Манолов Илиев пък участва в други 18 по-малки фирми, повечето от тях регистрирани на този адрес.

"Лирекс" има и друг офис. Въпреки табелата обаче там е друга фирма "Теза".

Манол Илиев,който вчера подаде докумените на "Лирекс" 13 минути преди да изтече крайния срок, не беше в офисите. Все пак според официалния сайт -това е компания с 25 годишен опит в Ай Ти сектора.

"Познавам ги от 2009 във френската гимназия, там осигуриха ескперименталното гласуване",  съобщи експертът по изборите проф. Михаил Константинов.

В същото време въпросната компания се е оплакала в Централната избирателна комисия, че условията по обществената поръчка са дискриминационни. Става въпрос за частта, според която изпълнителят трябва да е предоставял подобна услуга, но през последните 3 г.

"Ние сме търсили опит или в машинното гласуване или в сходни дейности, които биха могли да докажат, че фирмата ще може да се справи", обяви Александър Андреев от ЦИК.

"Лирекс" имат опит в редица поръчки от държавни институции - камерите за наблюдение по софийските улици и дори тези за провеждането на изпитите за кандидат-шофьори. Печелили са обществени конкурси за изграждане на противопожарни и информационни системи – като тази във Висшия съдебен съвет например.

"В случай че изпълнителят не изпълни критериите или не даде гаранциите, комисията която се занимава ще излезе с предложение как да се процедира", посочи още Александър Андреев.

Ако се наложи Централната избирателна комисия може да удължи срока до изглаждане на детайлите по доставката или изработката на 13-те хиляди терминала за гласуване.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase