Общ преглед

Може би си мислите, че вината се дължи на използваните зърна, но не е така. Всъщност, доста самолетни линии използват известните марки кафе, предлагани от Starbucks или Dunkin' Donuts (Jet Blue), пише онлайн изданието Travel and Leisure.

Истинската причина се крие в това каква вода за направата на кафето се използва на борда на машините.

Самолетите имат резервоари с "питейна вода" или с други думи, вода за измиване на ръце, която тече в тоалетните. Тя не е най-чистата на света и се използва за направата на кафе и чай. Още през 2012 г. различни доклади показват, че 12% от търговските самолети са регистрирали положителни проби за наличие на бактерията E.Coli.

Повечето нейни разновидности са безвредни или причиняват само кратки периоди на диария – най-вече при пътувания до развиващите се страни, но някои щамове могат да предизвикат по-сериозни и дори животозастрашаващи състояния. Пътници смятат, че тези резервовари едва ли се чистят повече от 2 пъти на година.

Процесът по приготвяне на кафето е следващият "виновник" - на височина от около 10 000 метра водата кипва при много по-ниска температура, което изначално обърква процеса по екстракция от зърната. Това ще рече, че само някои от тях се разтварят, смята Андрю Хетцел, известен консултант по продажбата на кафе пред Travel and Leisure. 

И накрая, вкусовете на хора по принцип отслабват по време на полет. Налягането, сухият въздух и височината намалят вкусовите възприятия с около 30%, което означава, че вече кофти направеното кафе добива още по-лош вкус.

Някои компании се опитват да преодолеят това - Biritish Airways си партнират с Twinings, за да направят специален чай, който да се сервива само по време на полет. 

Изданието се допитва и до няколко стюардеси, които смятат, че хората просто са забравли вкуса на едно скучно и черно кафе.

"Хората толкова свикнаха на сладко кафе, че те се шокират, когато нашето кафе е горчиво, а няма вкус на карамел", казват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар