Източник: Reuters
Все повече родители се обръщат към психолозите с въпрос: ”Как разводът да е по-безболезнен за децата?” Да се скрие истината е неадекватно, а да се сведе до минимум страданието - невъзможно. Всяко дете страда при развод на родителите си, така както всяко човешко същество  преживява всяка раздяла, била тя развод, дълго пътуване, преместване в друг град или държава, загуба на близък.
 
Франсоаз Долто пише, че децата трябва да знаят онази истина, която е пряко свързана с тях и тяхното ежедневие. Според нея други подробности, от типа „защо“ и „как“, не ги засягат. „Мама и татко няма да живеят заедно, но те остават твои родители!” е напълно достатъчно. Отговори на въпроси като „Защо вече не се обичате?”, не засягат децата.
 
Разводът или раздялата на родителите обаче, невинаги протичат гладко. В тези конфликти негативните отношения често ескалират и могат да стигнат до неглижирането на отговорностите, които родителите, макар скарани, носят заедно спрямо децата си. Понякога в такива ситуации, децата се овластяват и се поставят на място на възрастен. Място изпълнено с всемогъщество и решителност. Подобно развитие е много ясен показател за незрялост на родителите и за тяхната абдикация от отговорност. Децата не трябва да стават част от характерните за човешкия род желание за мъст и наказание.
 
Пълния текст за ефекта на развода върху децата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase