Снимка: архив, БулФото

80% от българите са планирали почивка през лятото на 2016 г. Средната сума, която сънародниците ни ще похарчат за ваканция, е 1260 лв., показва проучване на Профи кредит.

То е проведено в България, Полша, Чехия и Словакия сред 4000 души на възраст между 18 и 65 години (средно по 1000 в една държава). Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юни 2016 г. посредством онлайн допитване.

Предпочитаната дестинация за сънародниците ни е Гърция, където ще отдъхват 39% от почиващите. Следват я Турция – 17%, Италия – 14%, и Испания – 11%.

Данните обаче показват, че две трети обичат да прекарват ваканцията си по нашите плажове и планини.

Половината от почиващите българи предпочитат да отсядат в хотел, а 40% - в апартамент под наем. Любителите на каравани и палатки са 16%. Някои комбинират различни места за настаняване и затова процентът е повече от 100.

87% от поляците планират да отидат във ваканция, за която ще похарчат средно 1800 лв., а сумата, която ще отделят най-голяма част от тях, е 1350 лв. Близо половината от тези, които ще почиват, ще останат в страната, а 54% ще предпочетат да отдъхват в чужбина. Най-популярната дестинация за поляците е Испания.

Гърция (12%) и Хърватия (10%) също са популярни дестинации сред поляците. Те ще похарчат най-голяма сума в сравнение с анкетираните от другите три страни. В апартамент или ваканционна къща ще отседнат 41% от тях.

Всеки четвърти чех няма да има лятна ваканция, а една трета от словаците ще останат вкъщи. Тези, които ще пътуват, ще предпочетат в най-голяма степен Хърватия. За почивката си чехите ще похарчат 1300 лв., а словаците – 1340 лв.

Всеки втори българин е готов да осигури средствата за ваканцията си със заем, това важи и за поляците. Чехите и словаците са по-предпазливи и едва четвърт от тях биха взели пари на кредит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase