Общ преглед

Определят Първата световна война като първата модерна война в историята. Тя също така е и най-разрушителната за всички времена.

Много от оцелелите са страдали от посттравматичен стрес и депресия.

За столицата на Унгария - Будапеща. проблемът обаче не е само при върналите се от фронта войници. Целият град страдал от депресия. 30-те години на 20-и век са белязани от епидемия от самоубийства. Затова градът получил прякора „Градът на самоубийствата“.

Най-популярният метод по това време е удавянето. Патрулирали дори кораби по Дунава, чиято цел била да спаси колкото се може повече удавници.

Някои вярват, че вълната от самоубийства е причинена от унгарска песен от 1933 г., наречена „Мрачна неделя“ (по-надолу може да чуете и самата песен).

Заради мащабите на трагедията властите излизат със странна идея. Те създават клуб на усмивката. Идеята била проста – трябвало да се научат хората да се усмихват. Нещо повече - „Градът на самоубийствата“ трябвало да се превърне в „Градът на усмивките“.

В Будапеща отворили училища за усмивки, където хората...били учени как да се усмихват. Там можело да се възприеме усмивката на президента Рузвелт, на Мона Лиза, на Дик Пауър или Лорета Янг. Сложността при всяка усмивка е различна, но въпреки това резултатите винаги са гарантирани.

Усилията да се усмихне всеки отишли и по-далеч: предлагали се специални лепенки, които помагат на лицевите мускули да заемат подходящата за усмивка форма.

И въпреки че идеята за такава кампания изглежда странна, в града се постига успех с тази кампания. Самоубийствата намаляват, а бизнес климатът се подобрява.

Ето и песента, за която се твърди, че е подтиквала хората към самоубийство. Тук може да чуете и английската версия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар