Владимир Путин и принц Чарлз. Снимка: архив, Reuters

Британският престолонаследник принц Чарлз, който е на посещение в Канада, сравни президента на Русия Владимир Путин с Адолф Хитлер.

Коментирайки в частен разговор политиката на Русия по отношение на Украйна и анексирането на Крим, принцът на Уелс каза: „И сега Путин прави почти същото, каквото е правил Хитлер“. Фразата се цитира от таблоида „Дейли мейл“.

Изгубилата свои роднини по време на Холокоста Мариан Фъргюсън, която като доброволец съпроводила принц Чарлз при посещението му в канадския музей на имиграцията в Халифакс, потвърди за Би Би Си, че принцът наистина е изрекъл тези думи.

„Той ме попита кога съм дошла в Канада. Казах – през 1939 г. Той изпусна думите, че сега Путин прави някои неща, които по-рано е правил Хитлер. Съгласих се се принца: виждате как той превзема страни, също както е правил Хитлер. Принцът не каза нещо специално за самата Русия“, разказа Фъргюсън през Би Би Си.

От пресслужбата на принц Чарлз казаха за „Дейли мейл“, че няма да коментират частен разговор на принца.

От Кларънс хаус - резиденцията на членовете на британското кралско семейство, пък уточниха за „Дейли телеграф“, че това е бил частен разговор с дама, изгубила членове на своето семейство по време на Холокоста.

На 6 юни – в дена на годишнината на десанта на съюзническите войски в Нормандия, на тържествените мероприятия във Франция е планирана среща на принц Чарлз и президента Путин, твърди „Дейли мейл“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase